Co víc můžu udělat pro svoje játra..?

 

Jaterní očista a podpora vybranými potravinami.

Metoda 3:6:9 pochází od autora jménem Anthony William. Přinesl ji ve své knize Mystický léčitel - Játra a jejich léčba. Mimochodem kniha jako taková stojí za přečtení a přestože nejsem bezvýhradným fanouškem tohoto autora, tak komplexnost knihy je opravdu velká a i zmíněnou metodu 3:6:9 doporučuji Vaší pozornosti. 

Na druhou stranu - autor pochází z jiných zeměpisných podmínek a metoda není pro nás plně použitelná v tom jak je přesně popsaná (nebo řekněme že není použitelná v rámci našich ročních období). I tak je ale snadno upravitelná a její přínos pro naše játra může být opravdu významný. 

Její velkou výhodou je, že se po ní necítíme unavené. Jde v souladu s potřebami jater a navíc si ji můžeme mírně upravit více do našeho středoevropského a taky do našeho ženského kontextu. 

Moje doporučení je zařadit ji alespoň 2x v roce - v pozdějším jarním období a na začátku podzimu.

Pokud máme potřebu naše játra podpořit více, je možné ji zopakovat i víckrát v roce. Autor dokonce zmiňuje i možnost, dát si ji třeba 2x po sobě, pokud to tak cítíme. Tuhle verzi jsem nikdy nevyzkoušela, ale může být užitečná v situaci, kdy vnímáme naše játra jako velmi oslabená, jsme po velké "náloži toxinů" apod. I tady ale doporučuji jít cestou "všeho s mírou" a postupovat s rozvahou. 

 

Jemnost a účinnost metody spočívá v tom, že postupnou úpravou jídelníčku dáváme játrům prostor na to, aby se na očistu připravila.

Vynecháním potravin, které vyžadují při trávení velké zapojení jater, vytváříme prostor, kdy se játra mohou věnovat své vlastní regeneraci, vlastnímu ozdravení. A nakonec jim vytvoříme i možnost, aby mohla skutečně začít vylučovat z těla to, co jsme si za dlouhé roky nahromadili. 

V přiloženém pdf je tabulka s metodou 3:6:9 tak, jak ji popisuje A. William.

Více ve videu.

Knihu najdete třeba tady: https://www.grada.cz/mysticky-lecitel-jatra-10926/

 

Tady si můžeš stáhnout podrobý rozpis metody 3:6:9

Recepty z knihy Anthony Williama

 

 

Léčivé smoothie

  • 2 banány nebo 1/2 papáji
  • 1/2 hrnku čerstvé, 1 sáček zmražené červené pitayi (dračí ovoce), nebo 2 polévkové lžíce v prášku (možno nahradit třešněmi, višněmi, ostružinami)
  • 2 hrnky čerstvých nebo zmražených borůvek nebo 2 polévkové lžíce prášku
  • 1/2 hrnku vody (není nutné)

Jiná verze:

  • 1 banán nebo 1/4 papáji
  • 1 mango
  • 1/2 hrnku čerstvé, 1 sáček zmražené červené pitayi (dračí ovoce), nebo 2 polévkové lžíce v prášku (možno nahradit třešněmi, višněmi, ostružinami)
  • 1 stvol řapíkatého celeru
  • 1/2 hrnku klíčků
  • 1/2 limetky
  • 1/2 hrnku vody (není nutné)

pro jinou verzi můžeme mango nahradit mraženými jahodami, docela dobře se chuťově snesou s řapíkatým celerem. 

Můžeme jít i do úplně jiné verze: banán, jablko, máta, okurka

Nebo: banán, ananas, mango, listový špenát

Nebo: mrkev, pomeranč, ananas, skořice, kurkuma, může být i banán nebo jablko

Pokud není sezóna některého ovoce, většinou zvládneme sehnat mraženou verzi...

 

Léčivý salát

  • 3 hrnky nakrájených rajčat
  • 1 okurka na plátky
  • 1 hrnek nasekaného řapíkatého celeru
  • nasekaný koriandr (pokud ho máme rádi)
  • nasekaná nať petržele
  • 8 hrnků jakékoli listové zeleniny (špenát, roketa, rukola, hlávkový salát apod.)
  • šťáva z citronu, limetky, pomeranče

 

jiná verze:

  • 2 hrnky najemno nakrájeného červeného zelí
  • 1 hrnek na kostičky nakrájené mrkve
  • 1 hrnek na kostičky nakrájeného chřestu
  • 1 hrnek na kostičky nakrájených ředkviček
  • 2 hrnky na kostičky nakrájených jablek
  • 8 hrnků jakékoli listové zeleniny (špenát, roketa, rukola, hlávkový salát apod.)
  • nasekaný koriandr (pokud ho máme rádi)
  • šťáva z citronu, limetky, pomeranče

 

Léčivé jablečné pyré

autor metody k němu píše: Nenechte se oklamat jednoduchostí receptu - jablečné pyré je jednou z potravin, která nejvíc omlazuje a regeneruje jaterní buňky. Je to skutečný zachránce jater. Navíc je sladké, lahodné a příprava je snadná.

Uvedené suroviny umixujeme na hladké pyré:

  • 1-2 červená jablka
  • 1-4 datle (volitelně)
  • 1 stvol řapíkatého celeru (volitelně)
  • 1/4 čajové lžičky skořice (volitelně)

Cizrnový quiche

  • 4 hrnky malých brokolicových růžiček
  • 4 hrnky rozpůlených cherry rajčátek
  • 4 hrnky na kostičky nakrájené červené cibule
  • 8 stroužků česneku ve slupce
  • 2 hrnky vody
  • 3 hrnky cizrnové mouky
  • 4 polévkové lžíce citronové šťávy
  • 2 čajové lžičky koření dle chuti
  • 2 čajové lžičky soli

Troubu předehřát na 200°C. Na plech vyložený pečícím papírem vyskládejte zeleninu a pečte cca 15-20 minut do změknutí.

Oloupejte pečené česnekové stroužky a vložte do mixéru spolu s cizrnovou moukou, vodou, citronovou šťávou, kořením a solí a umixujte na hladké těsto.

Do těsta následně vmíchejte pečenou zeleninu. Směs pečeme ve v kulaté formě nebo pekáčku, případně se tímto množstím nechá naplnit 12 formiček na muffiny.

Pečeme 30-35 minut. V polovině pečení otevřeme troubu a necháme vyvětrat páru. Po upečení má být quiche zlatavě hnědý a pokud do něj zapíchneme párátko, vytáhneme ho bez nalepeného těsta. 

 

Rajčatová omáčka (můžeme použít i jako dip k pečené zelenině, nebo jí doplnit quiche apod.)

  • 4 rajčata na kostičky
  • 1 cibule na kostičky
  • 4 stroužky česneku najemno nakrájené
  • 2 polévkové lžíce rajčatového protlaku
  • 1/2 lžičky soli
  • bazalka, tymián, rozmarýn, případně jiné koření podle chuti

Suroviny vaříme v kastrůlku na silném plameni cca 3 minuty, než rajčata pustí šťávu. Pak stáhneme plamen a pozvolna za občasného míchání vaříme dalších 15-20 minut až se rajčata rozpadají. Tyčovým mixérem rozmixujeme, můžeme ponechat i hrubší kousky. 

Ratatouille

  • 1 velká cuketa
  • 1 dýně (máslová, hokaido apod.)
  • 1 lilek
  • 1 kapie
  • 4 hrnky vařené quinoy (není nutné)
  • rajčatová omáčka z předchozího receptu

Troubu předehřejte na 190°C. Na dno zapékací mísy rozetřeme hrnek rajčatové omáčky. Na ni vrstvíme kolečka zeleniny. Pečeme zakryté pečícím papírem 45-60 minut do změknutí zeleniny. Po upečení doplníme rajčatovou omáčkou a můžeme podávat s uvařenou quinoou.

 

Bezlepkové těstoviny s pečenou zeleninou

  • 350g bezlepkových těstovin
  • 3 hrnky cherry rajčat
  • 1 hrnek cukety nakrájené na kostičky
  • 1 hrnek mrkve na kostičky
  • 1 hrnek chřestu na kousky
  • 10 stroužků česneku (neloupaných)
  • 1/2 lžičky citronové šťávy
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/4 lžičky paprikových vloček (není nutné)
  • 4 hrnky rukoly, rokety, listů pampelišek...

Zeleninu pečeme 15-20 minut na 200°C do změknutí. Upečené stroužky česneku oloupeme a umixujeme s cca 1 hrnkem pečených rajčat, citronovou šťávou, solí a paprikou na hladkou omáčku. 

Smíchejte s uvařenými těstovinami, přidejte pečenou zeleninu a promíchejte. Můžeme podávat na rukole, roketě, pampeliškách...

Špenátová "polévka" s okurkovými nudlemi

Toto může být chuťově největší výzva z celé očisty. "Polévka" není tepelně upravená. Uvedené suroviny se mixují a výsledné jemné pyré se doplní okurkou nakrouhanou na jemné nudličky (případně klasika nastrouhanou) a je to. Vlastně je to možná spíš smoothie než polévka. Špenát můžeme částečně nahradit spařenými mladými kopřivami, můžeme přidat víc bazalky, nebo použít i jiné sezónní bylinky na dochucení.

  • 1,5 hrnku cherry rajčat
  • 1 stvol řapíkatého celeru
  • 1 stroužek česneku
  • šťáva z 1 pomeranče
  • 4 hrnky baby špenátu
  • 2 lístky bazalky
  • 1/2 avokáda (volitelně)

Umixujte do hladka nejdřív všechny ingredience kromě bazalky a špenátu, ten pak přidávejte po hrstech nakonec. Na závěr přidejte bazalku nebo další bylinky. 

Okurku nastrouháme na struhadle julienne nebo na spirálovém na jemné nudle. Případně můžeme použít klasické struhadlo a nastrouhat na něm. Nudlemi pak doplníme "polévku".